Apabila Ingin Mengata

Renungkan ayat ini sebelm kita berkata buruk mengenai orang lain... Surah Hujarat...

"Wahai orang beriman, Janganlah sesuatu kaum mengolok-olokkan kaum yang lain, kerana boleh jadi mereka yang diperolokkan lebih baik dari yang mengolok-olok........Janganlah kamu saling mencela satu sama lain, Dan janganlah saling memanggil dengan gelaran yang buruk. Seburuk-buruk panggilan adalah (panggilan) yang buruk (fasik) setelah beriman. Dan barangsiapa tidak bertaubat, maka mereka itulah orang yang zalim"
Ayat 11 : Surah Hujrat

Jangan kita mengata orang lain sebab mungkin orang yang dikata tu lebih baik dari kita.... selalu ingat yang itu.. I always remind myself....

 

"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah banyak dari prasangka, sesungguhnya sebahagian dari prasangka adalah dosa, Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain, Dan janganlah antara kamu mengata sebahagian yang lain. Apakah ada antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Tentu kamu merasa jijik. Dan bertakwalah kepada Allah, sungguh Allah Maha Penerima taubat, Maha Penyayang"
Ayat 12 : Surah Hujrat

1. Prasangka 2. Mencari kesalahan orang 3. Mengata - macam makan daging saudara sediri. Bayangkan kita makan daging mak kita... Allah tanya kita....suka ke? Everytime nak kata atau fikir buruk kita bayangkan senario itu - mesti terdiam mulut tu... memang Al-Quran SANGATLAH mendidik jiwa...

Bila bercakap dengan Amna hari tu mengenai surah ini - I told Amna..."Amna not only we can't SAY bad things about other people", cakap buruk pun tak boleh FIKIR buruk pun tak boleh "YOU CAN'T EVEN THINK bad about other people"...

Hakikatnya bila saya berkata begini bukanlah saya ni tak pernah mengata atau berfikir buruk tentang orang lain - tapi SAYA CUBA untuk tidak.... realitinya...

"Manusia diciptakan bersifat lemah" - Surah Nisa' bukan saya kata tapi Allah kata... Insanu Dhaifa...

Tapi ingat juga macam Surah Hujarat diakhirnya Allah menerima taubat kita - Allah itu Ghaffur - Maha Pengampun -

Al Maidah ayat 39 & 40
"Tetapi siapa yang bertaubat setelah melakukan kejahatan itu dan MEMPERBAIKI DIRI - maka sesungguhnya Allah menerima taubatnya. Sungguh Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang."
"Dia Menyiksa siapa yang Dia kehendaki dan mengampuni siapa yang Dia kehendaki. Allah Mahakuasa atas segala sesuatu"

Ameen... NO to prasangka dan berkata yang buruk... :)

Yes to being nice to all humans...... no matter who...

Salaam Sayang

Wardina Safiyyah

 

DISCLAIMER: Tulisan diambil dari nota FB Wardina, tidak ditulis dengan bahasa yang lengkap dan sempurna. Harap maklum

AddThis Social Bookmark Button
 

Semua Komen  

 
+1 # apabila ingin mengataainurin 2011-12-23 22:08
thanks dina... perkongsian yg sangat baik... sy juga sering terfikir dan berkata dlm hati ttg org lain bila rasa tak puas hati ttg sesuatu..tp setelah tu baru sy akan tsedar bahawa berdosanya sy...menyesal.. sy hanya manusia biasa...=( dan sedang mencuba menjadi insan yg baik.. =)
Quote
 
 
+3 # :)cahaya izzaty 2011-12-23 22:14
yes, im totally agreed.. saya memang suka kak dina.. dr awal perubahan kak dina.. saya mmg jd kan kak dina as my mentor utk jadi yang baik, lebih baik dan terbaik.. :)nasihat kak dina membuatkan sy jd lebih baik..
Quote
 
 
0 # RE: Apabila Ingin MengataRuzani Ridzuan 2011-12-25 10:21
Take noted!trima kasih kak dina.insyaallah.brubah ke arh kebaikan.amin.
Quote
 
 
0 # APABILA INGIN MENGATAsyukriah bee 2011-12-28 08:24
:) syukran kak dina..
Quote
 
 
+2 # RE: Apabila Ingin Mengataairaniez 2011-12-29 11:27
Entri yang bagus Kak Dina. Semalam baru hati ni *terbakar* orang duk mengata bestfriend kita secara terang-terangan di FB. Orang2 yang hobinya mengata orang ni sebenarnya nak cari *perhatian* supaya ada orang dengar cakap dia.. :sigh:
Quote
 
 
+1 # Apabila Ingin MengataAmani Mohamad 2012-01-01 01:20
syuukran kak dina... satu perkongsian y mendidik jiwa... yuppss.. kt insan y lemah, tak bermakna kt tak pernah fikir buruk pd org lain... tp kekuatan utk cuba tdk begitu... :-)
Quote
 
 
+2 # Apabila ingin mengata.ItaAthirah 2012-02-22 17:15
Assalamualaikum kak dina,
Syukran kak dina..keep on writing please. your words really motivate me. simple, understandable, and so true!..kita memang manusia yang lemah kan? kadang-kadang niat hati cuma nak berkongsi cerita/perasaan dgn orang lain, tapi tanpa sedar dah jadi macam tercerita/termengata orang lain. :sad: :cry: semoga Allah mengampuni saya ats kelemahan diri saya sendiri. :cry:
need to work more on this, "stop sharing feelings with others, share with Allah instead"..sesungguhnya Allah maha mendengar. :-)
Quote
 
 
0 # apabila ingin mengataFiza 2012-02-22 17:26
alhamdulillah, dalam tengah saya google tentang topik mengata/mengumpat ni, saya ternampak news feed kat fb, nampak kat wardina tentang mengata, mohon saya copy beberapa ayat ye.

ps: i really adore you and your story 'Ini kisahku'. Berusaha menjadi muslimah yang baik.
Quote
 
 
0 # terima kasihelvedska 2012-02-22 17:50
thx kak wardina for sharing this thought with other muslims. saling ingat-mengingati... alhmdllah...
i'llah dipermudahkan oleh allah utk semua dgn sifat2 mahmudah..dan dijauhkan la kta semua dr sifat mazmumah...
Quote
 
 
+2 # Apabila Ingin MengataSaya Yang ikhlas 2012-02-22 18:06
Tulisan yang bagus.. peringatan untuk pembaca dan penulis as well.. one day (about last year), I was read one of ur status in ur facebook…someth ing like u dgr org yg ddk kt sebelah sembang psl projek juta-juta..and u said u “takut dgr, sy nak rezeki yg halal shja”.. niat nak rezeki yg halal itu bagus..sgt bagus.. semua org (yg beriman) harap mcm tu..nk rezeki yg halal dan berkat…tp dlm niat baik itu, terselit “syak wasangka” dan “prasangka buruk” terhadap org sebelah yg sedang berkata-kata itu.. dlm mungkin tak sedar, status di fb itu membanyangkan yg anda sedang mengata jugak lah tu.. tak baik kan mcm tu.. bukan semua org yg terlibat dgn projek juta-juta atau hidup mewah tu makan duit tak halal…. Sebelum cakap, better we connect our tongue with our brain.. kata org “ckp siang pandang2..ckp mlm dgr2”.. and if u concern about people who talk bad about u, just think that tak semua org suka kita and the truth, kita pun tak kan suka semua org as well.. lumrah manusia..
Quote
 
 
+6 # MuhasabahMoone 2012-02-22 18:37
Satu perkara yang saya kesal tentang diri saya:

Bila saya nampak perempuan tidak bertudung masuk ke surau atau masjid, terdetik sesuatu di hati. "Tak tutup aurat tapi bersolat?", seolah-olah semua wanita yang tidak bertudung itu meninggalkan suruhan Allah yang lain.

Astagfirullah. Banyak lagi penyucian hati yang perlu dibuat. T.T
Quote
 
 
+2 # AlhamdullahNUR 2012-02-23 01:07
dlm aty sy sgt xsuke seorg hamba Allah ni, tetbe sy terbuka website sis, then bile sy terbace ayt2 quran n kata2 nasihat sis, aty sy sgt tenang dan perasaan tuh pudar, I'll remind myself to do sumthng that we shouldnt do... tengs sis..harap sis berjaya dalam bidang ape pun...sy sgt mnt sis..
Quote
 
 
+1 # Apabila ingin mengataHaida Harith 2012-02-24 09:10
Salam sis...

setiap kali saya nmpk perempuan seksi atau x menutup aurat especially melayu-islam, terdedik dlm hati..Ya Allah...kenape lah mcm ni pakaian die?ingat cantik ker? tp cepat2 istighfar balik..semoga Allah turunkan hidayah kepada die...
Quote
 
 
0 # apabila ingin mengataTeruTeruBozu 2012-03-20 13:16
bila terbaca artikel ni sy terasa yg sy hanya manusia biasa...

terima kasih byk2 meningat kita sesama islam...
Quote
 
 
-1 # bersangka buruk..Siti Aishah 2012-03-21 09:15
Salam kak dina...sesungguhnya berprasangka buruk terhdap org len tu seumpama makan daging sendiri...kak dina, dahulu sy suka lari dr masalah..sy suka menyalahkan org len sdgkn itu adalah sya sendiri semata2 utk mengelakkan diri dari masalah..tp skrg sumenyer berbalik pada sy k.dina...sya ditipu sy dianaiya oleh bks tunang sya..die pergunakan sy sepanjang perhubungan kami...die licik tp Allah lg Maha Kuasa...byk sy blaja dari peristiwa ini k.dina..sy mohon kpd pembca di blog ini..jgn sesekali berprasangka buruk dn menuduh org len tnpa bukti seelok2nya selidik dahulu sblm mengambil apa2 tindakan...sy bersyukur ke hadrat Illahi...
Quote
 
 
-1 # apabila ingin mengatasue 2012-03-30 14:13
salam kak wardina,

kata2 yg bgus untuk mendidik insan yang lemah seperti saya,memang susah tutup mulut orang yang kuat mengata ni kan..apapun kata2 yang bgus untuk saya... :roll:
Quote
 
 
0 # apabila ingin mengatawana 2012-04-13 13:23
assalamualaikum ..

kata2 semangat yg bagus untuk di kongsi..sy sllu mengikuti perkembangan kak dina..alhamdulillah..akklah ikon sy...teruskan perjunagan akk dlm menegakkn kebenaran...
Quote
 
 
0 # APABILA INGIN MENGATAUmmi Amir 2013-01-17 11:49
Assalamualaikum kak dina, thanks byk² sbb sudi share about mengata² ni, its really helping and worth it..tqvm again..
Quote
 
 
0 # Ingat Allahemma 2013-07-26 10:36
Assalamualaikum sis, salam jumaat. tq untuk jurnalnya...terasa diri begitu kecil. biar berapa banyak dosa yang telah dilakukan..namun kita tidak dapat lari dari terkena umpatan2 orang sekeliling kita..dan cuma Allah tempat mengadu. Alhamdulillah dengan mengingati Allah hati rasa tenang dan hilang prasangka buruk terhadap org lain. Semoga kita semua tidak putus-putus mendapat hidayah daripadaNya..Allahuakbar! we love sis Dina... :D
Quote
 
  • 25
    Dec

    Workshop Twins of Faith
    SISTERS ONLY
    . "Struggling to become a better Muslimah Everyday"

  • 12
    Nov

    Kem Sinergi Keluarga Bahagia bersama Ustaz Hasrizal & Tuan Fazrul

  • 14
    Nov

    Emcee @ PNB

  • 17
    Nov

    Kempen Membaca

Wardina VLog

Saksikan video-video terkini Wardina

Video-video Wardina membicarakan isu-isu mengenai perkembangan diri, anak-anak, keluarga dan lain-lain lagi.

Tonton Video